10/05/2014

ÖKAD RYSK MILITÄR AKTIVITET I ÖSTERSJÖOMRÅDET




















Det händer gång på gång! För tre dagar sedan flög åter ryskt jaktflyg ovanligt närgånget mot svenska signalspaningsflygplan och aktiviteten verkar bara öka. Ryssland fortsätter att rusta för krig och ökar samtidigt underrättelseverksamheten i Sverige. Min fråga är om vi bör vara oroliga?

Att Ryssland börjat spänna musklerna mer och mer är ingen nyhet. De bygger upp sitt militära försvar som aldrig förr och numera börjar deras militära jaktflyg kränka vårt luftrum allt oftare. På svenska försvarsmaktens hemsida kan man läsa om dessa iakttagelse och man börjar själv undra vad som är syftet med dessa ryska utspel? Vad vill man uppnå med detta? Ryssland uppger, enligt pressen, att flygningarna varit enstaka misstag av de enskilda piloterna och beklagar intrången. Vilket struntprat!

För cirka två veckor sedan, den 19 september 2014, kränkte två ryska SU 24 plan svenskt luftrum söder om Öland. Planen flög en kilometer in över svenskt territorium och kvarstannade i cirka 30 sekunder. Den svenska försvarsmakten noterade den ryska flygningen noga och larmade. Detta resulterade i att den svenska regeringen framförde en allvarlig protest mot Ryssland.

– Rent generellt har den militära aktiviteten i Östersjöområdet ökat under senare år, och det har nu bland annat tagit sig uttryck i att ryskt jaktflyg vid flera tillfällen uppträtt på ett nytt och mycket mer närgånget sätt, säger Lena Nyberg chef för avdelningen för signalunderrättelser på FRA.

Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, Anders Grenstad, uppger att Sverige noga följer utvecklingen i närområdet.

– De har ett beteende som vi inte sett under tidigare år, det är helt klart tuffare flygningar nu. Som regeringen konstaterat fortsätter oron i vår del av världen att öka och att Ryssland agerar mycket mer aggressivt än tidigare, säger han.

ÄR RYSSLAND ETT HOT FÖR SVERIGE?
Personligen ser jag dessa ryska kränkningar mot svenskt territorium som en enda stor förolämpning - men även något att ta på stort allvar. Sverige, som en gång i tiden, varit en militär stormakt blir nu allmänt hånad av den "stora björnen" i öst och allmänheten verkar inte reagera.

Man ska inte heller glömma att chefsanalytiker Wilhelm Unge vid Säpo uttalade sig i början av året gällande det faktum att man kunnat se hur Ryssland ökat sina underrättelseaktiviteter i Sverige i samband med Ukrainakrisen. Han menade även att de simulerade flygattackerna mot Sverige är det tydligaste exemplet på krigsförberedelser och det är för mig högst alarmerande. Vidare anser jag att om det framkommer uppgifter som gör gällande att Ryssland för första gången sedan kalla kriget pekas ut som ett hot mot Sverige så bör man vara extra vaksam.

Det ska också noteras att det framkommit uppgifter från Säpo till pressen att ryssarna köpt in stora mängder kartor över speciellt känsliga områden i Sverige. I samband med detta simulerade ryskt bombflyg den 28 oktober 2013 flera attacker mot diverse svenska mål.

Likaså har Sverige avbrutit sitt samarbete och militära utbyte med Ryssland eftersom det föreligger sådan ansträngd dialog. Att inte fler svenskar visat någon större oro för detta är för mig otroligt häpnadsväckande och sannolikt vill man inte inse Sveriges geografiska betydelse för ett land som Ryssland? Ukraina är vidare ett slående exempel över det faktum att Ryssland försöker ändra Europas gränser med våld och vad kommer i så fall hända härnäst? 

Den bistra sanningen är att vår världsbild inte stämmer med verkligheten och dessvärre är nog kalla kriget tillbaka. Vår regering har dessvärre, under de senaste tjugo åren, raserat hela det svenska försvaret och nu står vi inför en osäker framtidMin fråga är om några JAS-plan och få u-båtar är allt vi har att bjuda på om det hettar till?

Klart slut!
/Admin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar