10/04/2014

INVESTERA ELLER SPENDERA

De senaste veckorna har jag och sambon tittat på flera fastigheter till försäljning eftersom vi funderar på att flytta till en större bostad. Boräntan är för tillfället hyfsat låg i Sverige men huspriserna skjuter tyvärr i höjden. Eftersom vi nu funderar på att lägga en hel del pengar på en ny bostad har jag funderat på konceptet investering kontra att spendera pengar. Hur ska jag resonera och vad är rätt väg att gå? 

Alla vet att om man investerar pengar i någonting så förväntar man sig en vinst. Annars skulle man inte investera pengarna från första början. Det finns därmed olika typer av investeringar varpå de antingen kan ge ekonomisk återbäring väldigt snabbt eller vara mer långsiktiga.

Men innan jag börjar tala om ekonomiska investeringar så vill jag belysa min filosofiska syn på pengar. Min fasta ståndpunkt är att oavsett hur mycket du tjänar så kommer du aldrig att blir riktigt nöjd. Detta ligger tyvärr i vår natur eftersom materiella ting aldrig kan skapa en slutgiltig förnöjsamhet i våra liv. Trots detta spenderar vi en stor del av våra liv till att jaga nya saker, framgångar och upplevelser.

Så min fråga till dig är vad du skulle göra om du hade obegränsat med pengar? Om du kunde köpa vad du vill? Om vi bortser från lyxiga jorden runt resor och dyra bilar så tror jag att människor i grund och botten har tre stora behov. Att känna trygghet, frid och glädje i sitt liv. Frågan är då om pengar kan köpa det åt oss? Jag tror inte det. Människor som lustar efter mer pengar mår säkerligen bättre när de tjänar sina miljoner, köper dyra fastigheter och kör sina senaste lyxbilar. Problemet är att den glädjen bara är för stunden! Suget efter detta kortvariga sinnestillstånd bidrar därför till att vi konsumerar hela tiden – eftersom vi aldrig blir nöjda.

INVESTERA I DIN HÄLSA
Många tar idag hälsan för givet och tror att de är odödliga – tills de en dag blir sjuka eller skadar sig allvarligt. För dessa drabbade individer kan inga pengar i världen hjälpa dem. Visst, det finns allehanda mediciner och fysiska hjälpmedel men inget av detta kan ersätta känslan av att vara helt frisk. Därför anser jag att om man ska investera i någonting så är det i sin hälsa. Att äta rätt och motionera regelbundet hjälper dig att må bättre och stärker din kropp inför framtiden.

Likaså undviker jag i största mån att spendera mina pengar på restaurangbesök och snabbmat som inte alls är bra för varken min kropp eller ekonomi. Istället försöker jag att laga min egen mat så ofta som möjligt. Detta medvetna val möjliggör även att jag har råd att köpa både bättre och ekologiska råvaror. Har man dessutom möjligheten att odla sina egna grönsaker och frukter är detta ett stort plus. 

INVESTERA I ATT BLI SKULDFRI
Att vara skuldsatt är många gånger väldigt jobbigt och därför försöker jag tänka på vilka ekonomiska val jag gör i vardagen. En enkel regel är att endast köpa det man behöver och undvika saker som man inte behöver. Man ska komma ihåg att vi svenskar lever i ett konsumeringssamhälle utan dess like och vi handlar som aldrig förr. Tyvärr medför detta att alltför många tar mindre blancolån för att ha råd med allt.

Likaså är det otroligt många människor som hamnar hos Kronofogden eftersom de menar att de inte haft möjligheten att betala sina räkningar. Jag undrar då om dessa individer verkligen har räknat vad de spenderar sina pengar på?

Visst, alla situationer är olika men jag tror att gemene man generellt spenderar långt över sin budget, tar onödiga lån och därför hamnar i ekonomiska bekymmer. Även småsaker som cigaretter, krog- och restaurangbesök, kabel-tv, senaste mobiltelefonen med mera är saker som du egentligen inte behöver, men som tillsammans kostar dig en hel del.

Många människor, speciellt unga, belånar sig upp över öronen för att kunna upprätthålla en viss livsstil varpå de måste betala stora summor i ränta till långivaren. Det är med andra ord bortkastade pengar, som du istället kunde investerat i något mycket bättre. Mitt råd är därför att alltid försöka spara ihop pengar och betala för det du vill ha kontant. Undvik därför alltid onödiga lån i största mån.

Däremot finns det vissa typer av lån som är svåra att undvika. I alla fall om man inte har obegränsat med pengar. Ett sådant lån är till exempel ett bostadslån. Med dagens höga huspriser är det få som kan betala sin bostad kontant och därför måste få hjälp av banken, eller någon annan långivare. Tro dock inte att banken är din vän. De har till uppgift att tjäna pengar och du är deras långsiktiga investering. Fundera därför på hur du bäst bör agera om du tänker köpa en ny bostad. Tänk även på att konkurera andra banker emot varandra för att få bästa möjliga deal. Detta är en grundregel.

INVESTERA ÖVERSKOTTSKAPITAL
Om du tillhör kategorin av människor som har lite extra pengar över varje månad så finns det flera bra sätt att investera ditt överskottskapital. Man ska dock komma ihåg att en ekonomisk investering många gånger är synonymt med ett medvetet risktagande. Du kan faktiskt förlora en massa pengar om du har otur. Så vilken typ av investering bör man då satsa sina pengar på? Jag har tittat på några förslag.

Aktier
Aktier är idag den vanligaste och tillgängligaste sparformen för småsparare. Många investerare anser dock att aktiemarknaden är alltför osäker och svår att förstå sig på. Visst, man kan tjäna mycket pengar men det krävs en hel del know-how, tur och skicklighet. Man ska även förstå att aktievärlden är full av bedragare och jag skulle inte våga rekommendera någon av mina vänner att investera i en större aktieportfölj. Det kan förvisso gå bra men det kan också gå käpprätt åt skogen. Man ska inte heller glömma att affärsvärlden är ett enda stort spel och du som investerare har i stort sätt inte något att säga till om. Bankvärlden är full av oärliga affärsmän i dyra kostymer och de är mycket smartare än du tror. Se hur det gick under finanskrisen! Det finns idag tusentals investerare som förlorat så pass mycket pengar att de inte har råd att gå i pension och tvingas därför att jobba vidare. Människor som är skickliga investerare men som ändå gått på pumpen. Detta är inte ovanligt.

Vidare är min personliga syn på affärs- och aktiemarknaden att den är tämligen korrupt och jag har inget intresse av att investera mina pengar i den verksamheten. Jag föredrar att placera mina pengar i något som är mycket säkrare.  

Guld och silver
Något som däremot verkar vara populärt just nu är att investera i guld och silver. Värdet på dessa ädelmetaller har stigit en hel del de senaste åren men marknaden har visat sig förändras snabbt och det påverkar även guld- och silverpriserna. Däremot har osäkerheten på aktiemarknaden bidragit till att fler och fler börjat investera i guld och silver eftersom det, till skillnad från pengar, har ett mer naturligt värde. Människan har värderat guld och silver högt i tusentals år och historiskt sätt har dessa ädelmetaller klarat sig bäst i tider av finanskriser och havererade penningsystem. Många menar vidare att guld och silver är en god investering i osäkra tider eftersom det bevarar sin köpkraft.

Jag har under de senaste dagarna ägnat den här typen av investering lite eftertanke och kommit fram till att det faktiskt är en ganska så osäker affär, om man inte har en riktigt god kunskap i ämnet. Förstå mig rätt - guld, silver och även ädelstenar kan vara goda investeringar om du vet vad du pysslar med. Dessvärre är risken väldigt stor att du blir lurad.

Kom även ihåg att guld och silver skiljer sig från pengar i den bemärkelsen att metallen måste undersökas, hanteras och värderas. Speciellt om det är i form av smycken eller mynt. Den här typen av värderingar kostar dig självklart pengar – pengar som du måste investera för att få rätt pris på metallen. Till skillnad från en ordinär 100 kronors sedel så är det svårt att veta guldets eller silvrets exakta värde. Du behöver alltså en certifierad expert, som kan ge dig ett säkert och gärna skriftligt utlåtande. Var därför försiktig när du köper dyrbara metaller såsom guld och silver eftersom människor sannolikt kommer att försöka lura dig om du inte gjort din hemläxa ordentligt, och vet vad du investerar i. Kom även ihåg att aldrig köpa något till fullpris eftersom det sällan ger dig någon ekonomisk avkastning. Köp alltid till billigaste möjligaste pris och pruta ordentligt.

Likaså, har du någon gång tagit med ett guldsmycke till en juvelerare, pantbank eller kontaktat ett on-line företag såsom Guldbrev och Guldcentralen? I så fall vet du att dessa betalar långt under vad guldet egentligen är värt. Glöm inte heller att deras affärsplan är att tjäna pengar på ditt guld. De har inget intresse av att hjälpa dig och tänker inte ge dig full betalning – någonsin! De har, precis som du, ett eget vinstintresse. Därför är chansen att du får tillbaka vad du betalat för ditt smycke lika med noll.

Mitt råd är att du behåller det guld och silver som du har tills priset stiger så pass att du med största säkerhet får en bra avkastning på din investering. Annars kommer du sannolikt att göra en förlustaffär. Folk som menar att handeln med guld och silver är en säker investering överdriver nog en smula och jag skulle nog vilja hävda motsatsen. I detta fall kräver det stora kvantiteter och hur många kan skryta med det? Nä, ska du köpa guld- och silversmycken så kom ihåg att det sannolikt passar bättre som gåvor än som en renodlad investering.

Fastigheter
En annan populär investerig är att köpa fastigheter för bland annat uthyrning. Kom dock ihåg att om du bestämmer dig för att investera i fastigheter så innebär det även stora ekonomiska åtaganden och mycket ansvar. Du behöver ett stort startkapital och ett gott affärssinne för att lyckas. Likaså krävs det kunskap i fastighetsjuridik och bokföring för att hantera investeringen korrekt. Man ska inte heller glömma att fastigheter kräver skötsel. Låt säga att du hyr ut en bostad varpå avloppen slutar att fungera. Gissa vem som får stå för den kostnaden? Ingen annan än du själv. Du är ju hyresvärden. Hyrestagaren har inget med det att göra eftersom det är du som äger byggnaden.

Likaså om hyrestagaren skadar byggnaden kan detta innebära juridiska och kostsamma fejder varpå i bästa fall hyrestagaren åtgärdar problemet kosmetiskt. I slutändan upptäcker du oftast att åtgärden varit minimal och blir ändå tvungen att reparera skadorna själv. I detta fall kan räkningen bli väldigt kostsam. Man ska inte heller glömma att det är extremt svårt att vräka hyresgäster som inte betalar hyran eller på annat sätt skadar dina affärer. Oftast är detta en utdragen process som i slutändan kostar dig ännu mer pengar eftersom du sannolikt måste anlita en advokat och Kronofogden.

Om du trots detta tänker investera i fastigheter bör du fundera på var du vill investera dina pengar. Regeln är simpel - Ju närmare en större stad desto bättre.

Man brukar säga att folk i genomsnitt vill bo max 2,5 – 3,5 mil utanför en stad och det stämmer nog ganska så bra. Därefter sjunker fastighetspriserna avsevärt eftersom människor inte vill behöva åka långväga för att komma till sina arbeten – som oftast ligger i de större städerna. Detta betyder alltså att hyrorna är dyrare ju närmare stadskärnan du bor. Logiskt, eller hur? Du behöver därför väldigt stora kapital för att kunna köpa attraktiva fastigheter i bra områden.

Att investera i fastigheter är därför väldigt kostsamt och man bör fundera på om man verkligen har det som krävs. Den ekonomiska risken är som sagt väldigt stor och chansen väldigt liten att du tjänar några större siffror i början. Har du inte heller de ekonomiska medlen att köpa fastigheten kontant så kommer din räntekostnad att vara en stor utgift. Du behöver även dra in pengar för att täcka allehanda utgifter som berör själva byggnadens skick och funktion. Är du då inte vidare händig själv så kommer du att bli tvungen att anlita hantverkare, som kostar mycket pengar. I slutändan är vinsten ganska liten i jämförelse med arbetet - som måste utföras - och därför bör man tänka en extra gång innan man satsar sina slantar på fastigheter.

VAD SKA MAN INVESTERA I?
Är du inte stormrik är min rekommendation är att du först och främst investerar i ett bra boende åt dig själv och din familj. Skapa en bra bas och utgå sedan ifrån det. Detta är vad jag kallar en långtidsinvestering. Även i detta fall måste man göra sin hemläxa noga innan man slår till. Det finns många fallgropar att ta i beaktande och det lönar sig att ställa många frågor innan man bestämmer sig. Den här typen av investering är dock något som kommer att påverka din livskvalité under en lång tid. Undvik därför att förhasta dig.

Likaså anser jag att man alltid ska investera i bra kvalité! Oavsett vad det är. Det handlar inte om att köpa det nyaste och dyraste utan om att vara smart och ekonomisk. Att inhandla god kvalité kan även betyda att köpa något i andra hand såsom en bra bil eller ett bra verktyg. Det är alltid bättre att införskaffa sig några få saker av bra kvalité än en massa skit som går sönder. Det gäller allt! Från möbler, kläder till köksredskap och allehanda elektronik. Var därför inte snål utan våga spendera pengar på rätt saker. Det vinner du på i längden.

Avslutningsvis vill jag uppmana dig att framför allt investera i dig själv! Sluta spendera slantarna på en massa skräp och börja istället investera i saker som ger dig något tillbaka. I slutändan är det antingen du eller banken som gör en god affär. Glöm inte det.

Klart Slut!
/Admin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar