9/21/2014

KONSPIRATIONSTEORIER


Miljontals människor runt om i världen är djupt intresserade av olika typer av konspirationsteorier som i många fall tyvärr skapar paranoia. Ett sjukligt tillstånd där den enskilda individen blir överdrivet misstänksam och i mer extrema fall kan få vanföreställningar. För den som är en hängiven prepper kan detta vara ett problem eftersom kunskapstörsten och intresset kan leda in människor i helt fel forum och tankemönster.

En konspirationsteori betecknas av en hypotes eller en teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Oftast handlar det om inflytelserika personer eller institutioner som med sin makt och i hemlighet påverkar världens ekonomiska eller politiska agenda. Oftast genomsyras dessa organisationer av hemliga sällskap såsom illuminaterna, Tempelherreorden och Frimurarorden. Likaså kan konspirationsteorier ifrågasätta många av historiens påstådda händelser såsom månlandningen och omständigheterna kring Kennedymordet. Ja, listan kring dessa ämnen kan göras lång och intresset för detta är större än någonsin.

Frågar du mig så är det aldrig fel att vara lite paranoid och att vara på sin vakt. Problemet blir snarare gällande då man tappar objektiviteten och det egna kritiska tänkandet börjar bli lidande. Känner du igen dig? Jag tror att en stor del av människors rädslor inför framtiden, som är kopplade till ämnet prepping, kan härledas till olika typer av konspirationsteorier som presenteras i såväl böcker, tv-program, radio och via internet.

Idag finns det tusentals konspirationsteorier att ta del av och sedan internets födelse har dessa teorier blivit alltmer tillgängliga. Vem som helst kan publicera sin egna teori på nätet - utan någon form av säkerhetskontroll eller beviskrav - vilket på ett sätt är bra eftersom det betyder att vår yttrandefrihet fungerar och att det blir svårare att undanhålla sanning från allmänheten. MEN det kan även förleda människor att tro på lögner och skapa rädsla. 

Oavsett vilket kan jag personligen tycka att många av dessa konspirationsteorier kan vara högst intressanta och i många fall finner jag mig själv bli övertygad om att dessa bygger på en hel del sanningar. MEN det krävs av varje person, som intresserar sig för den här typen av ämnen, vågar vara kritisk och objektiv. För OM du inte söker sanningen utan snarare information som bekräftar dina egna teorier så kommer du garanterat att misslyckas. Visst, du kommer utan tvekan att hitta saker som styrker dina uppfattningar men de saknar oftast en kritisk bevissäkring och hur ska du hantera sådan information.

Likaså bör du alltid undvika människor som jämt håller med dig eftersom dessa sällan är helt ärliga. Jag tycker mig se detta fenomen i olika typer av trossamfund eller föreningar, för vilket man i vissa fall bygger en grupp för inbördes beundran.

En generell uppfattning som jag har gällande detta ämne är att många människor går så djupt in i sina konspirationsteorier att de helt tappar kontrollen. De ifrågasätter inte sina egna uppgifter och prisar allt som ger support till deras egna teorier. De investerar så mycket känslor, tankar och vill sällan medge att de ibland har fel, även om sanningen stirrar dem i vitögat. I flera fall erbjuder även dessa konspirationsteorier bekväma förklaringen över saker, fenomen och omständigheter som vi inte alltid förstår. Detta medger även att lata människor som inte själva orkar söka sanningen oftast luras till att tro på nästan vad som helst. För dessa individer kan världens problematik förklaras på ett väldigt enkelt sätt och deras subjektiva uppfattning blir oftast väldigt trångsynt.

Att exempelvis skylla alla världens konflikter på religion, enskilda organisationer eller makthavare är en våldsam förenkling av saker och ting. Ingenting är enkelt och många gånger har vi inte hela bilden klart för oss. Likaså är många av dessa konspiratörer inte ett dugg intresserade av sanningen utan vill snarare påvisa deras egna konspirationsteoriers legitimitet inför andra.

Man ska inte heller glömma att konspirationsteorier kan användas för att demonisera andra människor och därmed vara ett otroligt kraftfullt propagandavapen. Alltså, om du inte håller med mig så är du min fiende och därmed ond. Oavsett vad du säger så kommer jag inte att lyssna och därmed isolera mig ifrån dig ännu mer. Detta är inget ovanligt fenomen i vårt samhälle varpå olika typer av människor oftast kategoriseras och placeras i olika fack. Beroende på trosuppfattning, etnicitet, politiska åsikter, klasstillhörighet eller andra skillnader kan en grupp därmed peka finger på en annan.

Den stora problematiken, som jag ser det, är när dessa typer av konspirationsteorier omvandlas till paranoia. Detta är väldigt vanligt och inte minst bland preppers. När rädsla, misstänksamhet och hat tar över börjar man genast att fatta dåliga och förhastade beslut för vilket det, för andra, kan uppfattas som sjukligt. Det gäller därför att tänka rationellt och taktiskt.

Lek därför med tanken att du är en av dessa individer som exempelvis tror att samhället är emot dig och att framtiden förutspår svårare tider för såväl dig som din familj. Att en viss grupp av människor eller organisationer är roten till allt ont och att du dagligen blir lurad. Ja, det kanske är din bestämda uppfattning men frågan är hur du tacklar problemet?

Du kanske allierar dig med likasinnade och ilskan över vissa saker börjar föra dig i kontakt med människor som i slutändan kan skapa stora problem i ditt liv. Det kan vara allt från kriminella personer till andra typer av extremister eller farliga individer. Människor som du annars aldrig skulle ha kontakt med – men som lyckas påverka ditt tankesätt i sådan grad att du tappar din egna verklighetsbild. Detta kallas för normaliseringsprocess varpå ditt tanke- och beteendemönster förändras successivt, för vilket omvärlden börjar uppfatta dig som irriterande eller i många fall oroväckande. Du isolerar dig från andras åsikter och ditt liv blir mer och mer destruktivt.

Man ska inte heller glömma att det finns massor med knäppskallar och psykopater som hävdar sina egna fantasier och som ibland lyckas få med sig andra på sina tokiga idéer. Hur konstigt det än må vara. Likaså finns det människor som lyckas förleda andra genom att gång på gång upprepa samma radikala lögner tills åhörarna tror att det är sant.

Kom ihåg att om någon hävdar att de vet hela sanningen, att de är smartare än du så är mitt tips - var på din vakt och lämna det forumet. 

Om du upplever detta som jag precis har beskrivit har du, enligt min åsikt, två val. Antingen erkänner du ditt misstag och förkastar dessa teorier eller så väljer du att stå fast i ditt beslut, eftersom du anser dig ha rätt och gjort en korrekt bedömning. Glöm dock aldrig att vara sann mot dig själv och lyssna alltid till din inre röst.

Klart slut!
/Admin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar