9/07/2014

TROLL PÅ NÄTET

Med risken att hamna utanför den här bloggens ämnen vill jag ändå skriva om min uppfattning gällande troll på nätet. Alltså människor som anser sig ha rätten att trakassera och nedvärdera andra via internet. Det förekommer på allehanda sociala medier, bloggar, chattar, via e-post, sms och forum. Men varför begår människor dessa handlingar mot andra? Vad motiverar dem? Söker de uppmärksamhet eller njuter de av att terrorisera andra?

Att anonymt mobba och trakassera andra via internet verkar ha blivit allt vanligare varpå många oskyldiga människor blir drabbade. Speciellt barn och ungdomar, men även vuxna utsätts dagligen av den här farsoten. Jag blir rent ut sagt förbannad när jag ser hur ansvarsfulla och goda människor drabbas av den här typen av brottslighet och hur de hängs ut i såväl media som på nätet. Tyvärr händer det alltför ofta och det verkar inte upphöra.

Trollen på nätet - Dessa ryggradslösa, själviska och arroganta individer bryr sig inte om andras mående. De reflekterar inte över det faktum att de utsätter andra människor för lidande och verkar inte ha något samvete alls. De njuter av andras misslyckanden och tar inte ansvar för sina handlingar – oavsett vad resultaten blir. Många av dessa individer inser säkerligen inte heller att de begår brottsliga handlingar och tror att internet är den perfekta plattformen för att undanhålla sin identitet.

Det finns säkerligen många orsaker till att någon motiveras av att göra andra illa på internet. Ilska, hämnd, avundsjuka och tyvärr även för sitt egna nöjes skull. Möjligheten att trycka ner andra ger de här individerna en känsla av makt. En makt att kunna påverka offret negativt och sannolikt är det inte helt ovanligt att många av dessa själva har utsatts för mobbning.

Likaså finns det många individer som är så självcentrerade att de verkligen tror sig vara så viktiga att andra ska följa deras minsta vink. Ja, ibland blir man helt slagen över hur många bloggar som drivs av människor som tror sig veta allt. De tror att världen kretsar kring deras lilla bubbla och visar noll respekt för andras tankar och åsikter.

När du använder internet; tänker du ens tanken att nätet kan bli din fiende om du inte är försiktig och vaksam? Att vara försiktig med sin identitet, bilder och telefonnummer är något som de flesta glömmer bort varpå de, utan ifrågasättande, lägger ut sina liv på nätet. För alla att ta del av…även trollen. Glöm därför inte att det finns massor med idioter i vårt samhälle som kan bli ett otrevligt inslag i er vardag.

Avslutningsvis vill jag rikta mig till dig som har en vana att kritisera andra på nätet. Har du reflekterat över hur du uttrycker dig och kan du som medmänniska stå för alla dina inlägg? Min bestämda åsikt är att om man inte gillar vad andra skriver eller anser att innehållet inte är värt att notera så är det bara att sluta läsa. Hitta en sajt eller en blogg som du gillar. För vem är du att avgöra vad som är bra eller dåligt? Likaså, vad ger dig egentligen rätten att kritisera andras arbete om det inte är konstruktivt? Har du åsikter så förmedla dem på ett trevligt och vettigt sätt. Skriv inte elaka kommentarer eller kalla andra människor för allehanda fula ord.

Var en bättre individ än så.

Klart slut.
/Admin

www.brottsrummet.se/sv/mobbning
www.bris.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar