9/10/2014

3D-PRINTED GUNS - ETT VÄXANDE SAMHÄLLSPROBLEM?




















Nu är teknologin här för att såväl designa och tillverka hemmagjorda och dödliga skjutvapen. Detta med hjälp av 3D-skrivare som numera är så pass billiga att de blivit en konsumentvara. Frågan kvarstår om detta ett växande hot att ta på allvar?

EU-kommissionen meddelade år 2013 att 3D-tillverkning av vapendelar kan bli ett stort problem om den organiserade brottsligheten skulle börja tillverka skjutvapen i större skala. Än så länge är dessa plastvapen inte så vanliga, men allt efter att tekniken förfinas bör man då vara orolig?

Med hjälp av en digital ritning kan en högpresterande 3D-skrivare, på 10-20 timmar, producera vitala plastdelar för ett fungerande skjutvapen. Ett vapen som enkelt kan monteras ihop, skjuta kulor och därmed kan missbrukas och användas i brottsliga syften. Dessa vapen av plast är givetvis, enligt många expertutlåtande, inte lika effektiva som reguljära skjutvapen men dessvärre mycket svårare att upptäcka. Dessa plastvapen utgör därmed ett växande hot mot dagens säkerhetskontroller och metall detektorer, vilket medför en större fara på skyddsobjekt såsom flygplatser och domstolar. Områden som är underkastade den här typen av säkerhetsåtgärder.

Förra året blev skeptikerna tystade när en 25-årig juridik studerande man vid universitetet i Texas lyckades tillverka ett fullt fungerande skjutvapen med hjälp av en 3D-skrivare. Vapnet fick namnet "the Liberator" och var en kombination av de tillverkade plastdelarna, en 170 gram stålbit och en spik som avtryckare. Nyheten blev uppmärksammad i de flesta amerikanska nyhetskanalerna och debatterna flödade. Idag kan vi därmed konstatera att det finns en fara att vem som helst, med en 3D-skrivare, kan tillverka dessa speciella plastdelar och kombinera dem med valfria material - utan att behöva registrera skjutvapnet.


Men är detta verkligen ett stort problem eller överdriver man det hela? Alla vet ju att det inte behövs en 3D-skrivare för att tillverka ett dödligt vapen så varför är man så orolig för dessa plastvapen? De flesta, med kännedom om skjutvapen, förstår problematiken med att bygga ett eget vapen och att det krävs speciella delar. Men vad händer om obehöriga får möjligheten att, med en 3D-skrivare, börja tillverka delarna på egen hand? Kommer dessa plastvapen att bli allt vanligare?

Man ska komma ihåg att patronläge och en pipa inte fungerar säkert om de är tillverkade i hårdplast. Därför är det väldigt farligt att kombinera dessa vitala plastkomponenter med en ammunitions avfyrning. Dessa speciella delar bör med andra ord vara av metall.

Slutligen är min subjektiva farhåga gällande den här "nya tekniken" att personer som inte har förståndet eller färdigheten faktiskt börjar experimentera och tillverkar sina egna skjutvapen - som båda kan skada alternativt döda andra men även dem själva. Alla vet att barn och ungdomar har visat sig väldigt duktiga på att anamma all ny teknik vilket jag ser som en stor fara. Det positiva i ett land som Sverige är att åtkomsten till ammunition är reglerad, kontrollerad och begränsad. Därmed blir det svårare att komma över den här typen av gods.

Jag, som själv instruerar och hanterar skjutvapen professionellt, vet att ett vapen i stort sätt är ofarliga tills det hamnar i handen hos någon. Att därmed människor som utan utbildning, eftertanke eller goda intentioner får möjligheten att bygga egna skjutvapen är för mig ett skämt. Jag tror däremot att det är omöjligt att stoppa om tekniken finns och det räcker med att söka om ämnet på YouTube för att förstå detta. Metoden kommer snabbt bli bättre med tiden och likaså 3D-skrivarna. Därför bör vi snarare vara vaksamma på den här typen av utveckling och inte blunda för faran. Ta ditt ansvar om du som förälder upptäcker att dina barn visar intresse för den här typen av aktiviteter.

Klart slut!
/Admin

Vapenlag (1996:67)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar