1/13/2014

LIVRÄDDNING I KALLT VATTEN















Om du någon gång har gått igenom isen så vet du hur snabbt det iskalla vattnet lamslår kroppen. Jag har själv övat livräddning i isvak ett antal gånger och slås varje gång av hur snabbt kroppen kyls ner och påverkar andningen. Upplevelsen är däremot ett väldigt effektivt sätt att bilda sig en uppfattning om hur kroppen reagerar på kylan och något jag rekommenderar andra att prova - MEN ENDAST under professionella former.

Vid en händelse som skulle föranleda till att du hamnade i iskallt vatten finns det flera aspekter att tänka på. Undvik för det första att vistas ensam på sjön. Detta är en tumregel som man bör hålla sig till. Även om du bara ska ut och fiska med roddbåten så bör du alltid ha någon med dig. För skulle du braka igenom isen eller falla överbord kan din kollega alltid påbörja livräddande åtgärder.

Om du faller ner i iskallt vatten börjar kroppen genast att kämpa mot klockan. Kylan kommer sakta men säkert att försätta kroppen i hypotermi och troligtvis klarar du max 15 minuter i det iskalla vattnet, innan organen ger upp och dör. Tänk därför på vikten av att ha en mental förberedelse och en klar strategi utifall du plötsligt hamnar i den här typen av nödsituationer.


elmebo

ÖVERLEVA I KALLT VATTEN
Det finns flera olika sätt att öka chansen för överlevnad i kallt vatten.

Behåll kläderna på kroppen
Att ta av sig skorna och kläderna är inte alls någon bra idé eftersom plaggen fungerar som en barriär mellan din kroppshydda och det kalla vattnet. Vattnet som samlas mellan plaggen och kroppen blir alltid lite varmare och hjälper till att isolera dig från kylan. 

• Använd flytväst
Använd alltid en flytväst när du befinner dig på sjön. Flytvästen hjälper dig att flyta om du hamnar i vattnet, låter dig spara energi och förebygger även att din kropp blir nedkyld. Flytvästar med inbyggd visselpipa är att föredra så att du kan signalera efter räddning.

• Håll så mycket av kroppen ovan ytan som möjligt
Vattnet är din primära fiende och därför bör du försöka hålla så stor del av kroppen ovan ytan som möjligt. Har din båt kapsejsat så försök att klättra upp på den eller ta tag i något annat som flyter. Undvik att plaska runt och ödsla inte din energi om du inte vet vart du ska simma emot. Detta kan vara livsavgörande och din ultimata räddning.

• Använd isdubbar
Om du befinner dig på en frusen sjö så se alltid till att du tagit med dig ett par isdubbar som du hänger över nacken. Oavsett om du pimplar eller åker långfärds skridskor så finns alltid risken för att du går igenom isen och då kommer isdubbarna att vara ett bra sätt att få fäste och dra sig upp på land igen.

sjoöräddning.se