1/14/2014

ÖVERLEVNAD FÖR NYBÖRJAREN

Är du intresserad av ämnet "överlevnad" och vill börja utöka dina kunskaper? Om svaret är ja måste du först lära dig grunderna innan du kan avancera vidare. 

Jag brukar alltid belysa vikten av att ha ett stark psyke och vara mentalt förberedd när jag talar om grunderna för framgångsrik överlevnad. Konsten att kunna bita ihop och kontrollera sina tankar i en tuff och utmanande situation kommer att vara skillnaden mellan nederlag eller seger. Därför är det viktigt att du redan nu börjar förändra ditt tankesätt i den mån att du känner en mental kontroll över dig själv. För att lyckas med detta krävs det styrka och disciplin.

Förbered din kropp

Börja träna din fysik. Ta simlektioner, gå på gym eller börja sporta. Det är otroligt viktigt att du stärker din kropp så mycket som möjligt inför en oväntad överlevnadssituation. Oavsett om du är överviktig eller dåligt tränad så börja promenera och utveckla din träning därefter. Du kommer snart att märka hur mycket starkare du faktiskt är.

Grunderna för överlevnad
Dina överlevnadskunskaper är minst lika viktiga som den fysiska träningen. Vid en nödsituation kommer du troligtvis inte att ha tillgång till allt som du är annars är van vid. Jag har därför listat sju punkter som du först bör lära dig att bemästra.

1. Hitta vatten
Lär dig hitta vatten. Människan klarar generellt endast tre dagar utan vatten. I en överlevnadssituation bör du alltid försöka hitta vattenresurser som rör på sig - exempelvis en rinnande å eller en sjö. Vatten som står still bör i största mån undvikas eftersom det innehåller mycket bakterier. Det är därför väldigt nyttigt att lära sig olika typer av metoder att rena otjänligt vatten.

2. Göra upp eld
Kunskapen att göra upp eld är otroligt viktigt. Värmen kokar maten, renar vattnet, torkar kläder, jagar bort insekter och hjälper dig att tillverka verktyg. Elden ger dig belysning men även möjligheten att skapa röksignaler för räddning.

3. Vindskydd
Lär dig att bygga stabila vindskydd. Om du går vilse i skogen eller av någon annan anledning behöver finna skydd för vind och kyla är ett vindskydd ett måste. Det finns många olika tekniker och system för att bygga ett vindskydd och vissa är mer komplicerade än andra. Dra nytta av naturens byggmaterial genom att först betrakta din terräng och omgivning.

4. Samla föda
Lär dig vad du kan äta i skogen. Oavsett vilken situationen än är så måste du äta för att behålla livhanken. Att kunna identifiera vilda frukter, svampar och grönsaker kan visa sig vara livsavgörande. Kunskap i fiske och jakt är också en avgörande faktor då din kropp behöver protein. 

5. Första hjälpen
Lär dig första hjälpen. Moder natur kan vara väldigt grym om du inte kan ta hand om dig själv. Att veta hur du tvättar sår, lägger om bandage eller tar hand om fötterna kan vara livsavgörande i en överlevnadssituation.

6. Kartläsning och kompass
Lär dig läsa karta och kompass. Denna självklara kunskap håller tyvärr på att dö ut då de flesta förlitar sig på dagens GPS-teknik. Om detta teknikens under inte längre finns att tillgå är kunskapen om kartläsning och kompass ovärderlig i en överlevnadssituation.

7. Självförsvar
Lär dig att försvara dig själv, andra eller din egendom utan hjälp av vapen. Ta några lektioner i självförsvar eller bli medlem i en seriös kampsports klubb. Detta bygger upp självförtroendet samt ökar dina chanser att hantera en konfliktsituation på bästa sätt.

Klart slut.
/Admin