1/11/2014

DET MENTALA FÖRHÅLLNINGSSÄTTET

Överlevnad handlar inte bara om rätt utrustning och praktisk kunskap. 90 procent av överlevnadsförmågan sitter i det mentala förhållningssättet. Det spelar därför ingen roll hur många överlevnadsböcker du läst eller kurser du deltagit på. Även om du har världens bästa bug-out bag och är utrustad från topp till tå så betyder det ingenting om din mentala attityd inte är rätt. 

Är du en positiv människa? 
Om du någonsin har författat ett personligt CV så har du garanterat skrivit att du är en positiv och glad person. Stämmer det verkligen? Hur tror du egentligen att andra människor uppfattar dig? Sanningen är att en positiv inställning till livet i stort påverkar allting i din omgivning, såväl som din mentala och fysiska hälsa. Man brukar säga att ett skratt förlänger livet och det stämmer verkligen.

Undvik negativa människor
Brukar du träffa människor som bär med sig en aura av negativitet, stress eller bitterhet? Deras självbild är kanske så körd i botten att de nästan självmant försätter sig i ett mer eller mindre apatiskt tillstånd och uppträder som om allting är grått och tråkigt. Kom ihåg att dessa människor kan påverka dig långt mer än du tror och har du inte den mentala styrkan eller förmågan att hjälpa ska du till istället undvika deras inflytande i ditt liv.

Tyvärr är det inte alls ovanligt att många människor går igenom livskriser, svårigheter och problem som till slut försätter dem i depressioner och svår ångest, vilket är väldigt tragiskt. Många självmedicinerar och blir i vissa fall så påverkade av sin mentala hälsa att omständigheterna blir övermäktiga och omöjliga att lösa. Ja, vissa tar även livet av sig. Andra är bara extremt negativa och bittra av ren vana och har inte självinsikten eller önskan att ändra på sig.

Detta visar vilken kraft våra tankar och mentala tillstånd kan ha över oss. Är du själv under isen är det otroligt viktigt att du omger dig med positiva människor. Det är annars väldigt troligt att du adopterar andra människors negativa verklighet som din egen. Akta dig därför för människor som drar ner din positivitet och låt inte deras pessimistiska inställning påverka dig. Samma sak kan appliceras i ett överlevnadsscenario. Att låta omständigheterna ta över ditt mentala tankesätt kommer i slutändan att bli ditt fall. Försök därför alltid att träna ditt mentala förhållningssätt på så sätt att du alltid kan se det positiva i allting.

Träning ger färdighet
Rädsla, ilska, frustration, stress, ångest, skuld, depression, förvirring och ensamhet kommer vara dina värsta fiender i en nödsituation. Att träna sitt mentala förhållningssätt är därför otroligt viktigt. Både militären och polisen tränar återkommande inför olika typer av katastrofscenarion vilket hjälper varje individ att bygga upp sitt mentala förhållningssätt. Genom repetitioner och realistiska träningsscenarion bygger hjärnan upp sin erfarenhetsbank som hjälper individen att uppfatta, reagera och därmed agera på rätt sätt i en skarp situation. Vilket är avgörande för hur framgångsrik han eller hon kommer att bli. 

Att själv börja fundera över olika typer av nödscenarion men även öva inför dessa kommer att bygga upp den mentala förberedelsen avsevärt. Detta kommer garanterat att hjälpa dig från att hamna i ett tillstånd av panik och ge dig förmågan att handla smart och rätt. Belöningen blir även att din uppfattningsförmåga av problem- och riskområden ökar på ett sådant sätt att du undviker situationer och platser som försätter dig i onödig fara. Du tänker taktiskt och låter inte längre känslorna svälla över när andra blir handlingsförlamade. 

Men vad händer när du faktiskt blir tagen på sängen och inte hinner uppfatta vad som sker? Även militärer och poliser kan drabbas av panik och är på inga sätt några supermänniskor. Övning är alltid övning och kan aldrig riktigt återge en verklig händelse. Troligtvis kommer du aldrig riktigt veta vad du är kapabel till innan verkligheten ger dig en oväntad snyting. Frågan är om du har det som krävs? Vad tror du själv?

Klart slut.
/Admin