1/11/2014

KÖLDKNÄPP I BOSTADEN

Har du någonsin vaknat upp och upptäckt att strömmen gått eller att du glömt stänga sovrumsfönstret innan du somnade? Märkte du då hur snabbt det blev kallt i rummet? Temperaturen i din bostad kan snabbt sjunka om den konventionella värmeförsörjningen slutar att fungera som den ska.

Har du ingen el att tillgå kan du varken använda ett el-element eller en värmefläkt. Det finns dock flera sätt att värma upp bostaden på men alla är inte att rekommendera. Undvik exempelvis att använda olika typer av brännbart bränsle och sätt inte eld på material som kan producera giftig rök. Om du tänder några stearin- eller värmeljus bör du alltid tänka på brandrisken och inte glömma bort dem. Tillse därför att ha en pulversläckare i närheten utfall en brand skulle uppstå.

Det kan bli riktigt jobbigt om kylan i bostaden varar under en längre tid så klä dig varmt samt bädda ner dig bland kuddar och filtar. Om ni är flera i hushållet så lägg er riktigt nära varandra för att på så vis utnyttja varandras kroppsvärme. Att bygga en mindre koja av soffkuddar och madrasser är också ett effektivt sätt för att hålla kvar värmen som annars stiger upp i taket. Likaså bör den som bor i en bostad med flera våningar alltid välja ovanvåningen som sovplats. Dessa rum kommer alltid att vara lite varmare än dem på våningen under. Kom även ihåg att husdjuren också är välkomna att dela med sig av sin värme.


ÖPPEN BRASA 
En bostad som är utrustad med en plats för en öppen brasa är alltid en fördel om temperaturen faller. I många hem används dock dessa värmekällor mer sällan varpå man bör vara försiktig med att elda för kraftigt till en början. Skorstenen kanske inte har sotats på länge och kan vara igentäppt med såväl sot, döda djur, fågelbon eller annat skräp. Elda därför försiktigt så att det inte slutar med att du måste evakuera bostaden för all giftig rök som bolmar in. I dessa fall riskerar du att hamna i en ännu sämre situation än tidigare. Ha därför alltid för vana att låta en sotare kontrollera skorstenen minst en gång per år. Kontrollera även att skorstenen inte har några sprickor längs med gångarna så att gnistor från din brasa inte antänder vindsutrymmen och en oönskad brand uppstår. Tillse slutligen att alltid ha ett lättillgängligt och välfyllt vedförråd till hands.


VEDELDAD KAMIN
En vedeldad kamin är en stor fördel i en bostad och alstrar bra med värme. En kamin är vidare mycket mer effektiv än en öppen brasa varpå syretillförseln lätt kan justeras. Man ska även komma ihåg att kaminens metallstruktur behåller värmen under en lång tid. Vidare är en vedeldad kamin att föredra framför en pelletskamin som i många fall inte kan bränna något annat än just pellets. Detta kan bli problematiskt om pelletsen tar slut och inte längre finns att tillgå för stunden. En vedeldad kamin kan däremot bränna det mesta.