1/14/2014

FÖRSTÄRK INBROTTSSKYDDET KOSTNADSEFFEKTIVT




















"Tänk som en tjuv" så inser du nog att inbrottsskyddet i din bostad kan bli bättre. Att däremot lägga tusentals kronor på dyra larm och övervakningssystem är inte en självklarhet för alla, men det finns flera sätt som inte behöver kosta skjortan. Här kommer några kostnadseffektiva tips att tänka på.

Lura inbrottstjuven
En motiverad och beräknande inbrottstjuv väljer alltid den svagaste bostaden. Detta torde vara logiskt eftersom inkräktaren inte vill bli gripen av polisen. Studier har visat att en enkel larmdekal på dörren eller fönstret får inbrottstjuven att tveka och i bästa fall undvika fastigheten.

Köp några fejkade larmdekaler och klistra dem på strategiska platser såsom dörrar och fönster. Inkräktaren tror därmed att din bostad är larmad och tar inte risken att åka fast. Likaså kan den klassiska "varning för hunden skylten" på ytterdörren eller grinden vara högst effektivt och förebyggande. Oavsett om du har en hund eller inte - vem vill ta risken att göra sig ovän med en ilsken schäfer?


Det finns även flera typer av billiga kamera-attrapper som du kan montera på husfasaden. Eller varför inte ta en gammal trasig web-cam och skruva fast den vid ytterdörren. Se bara till att din "kamera" är väl synlig för var och en som kommer nära din bostad. Dessa fejkade övervakningskameror kan faktiskt avskräcka tjuven och vara väldigt brottsförebyggande.

Idag finns det tydliga regler för övervakning i Sverige och i de flesta fall krävs särskilt tillstånd för att få montera upp en övervakningskamera. Dessa regler är dock mycket friare när det gäller övervakning av hemmet och sådan plats som allmänheten inte har tillträde till. Du behöver med andra ord inget tillstånd att övervaka din egen bostad, så länge du inte riktar kameran genom fönstret eller ut mot gatan dit allmänheten kan befinna sig. Reglerna gäller givetvis inte en kamera-attrapp men dess synlighet och felhantering kan väcka frågan i grannskapet.

Kameraövervakningslag (2013:460

Meddela grannen
Har du för avsikt att resa bort så kontakta en god granne och be denne att titta till din bostad. Han eller hon kanske kan hjälpa till med att hämta din post så att brevlådan inte blir överfull. Har ni en riktigt god relation så kanske hjälp med gräsklippning eller skottning finns att efterfrågas.

Undvik Facebook, Twitter eller bloggen
Basunera inte ut över internet om att du har för avsikt att resa bort och därmed ska lämna din bostad under en längre tid. Många kriminella förmågor efterforskar den här typen av information på nätet innan de slår till mot en bostad. 

Trädgården
Tillse att din trädgård alltid är prydlig och fin. Klipp gräset, trimma buskarna och töm brevlådan regelbundet. En ovårdad trädgård och en proppfull brevlåda kan ge tjuven en signal om att ingen är hemma. Fundera vidare på hur din trädgård ser ut utifrån och ta bort föremål som tjuven kan gömma sig bakom. Har du tur kanske grannen ser tjuven och hinner larma till polisen i tid. Du bör även ha god belysning på både fram och baksidan av fastigheten eftersom tjuven inte gärna vill stå i rampljuset. 

Undvik även att lämna trädgårdsredskap och stegar vid bostaden så att tjuven kan använda dem för att angripa din fastighet. Förvara istället sakerna i ett låst förråd när du har använt dem.

Dörrar och fönster
Lås alltid ytterdörren oavsett om du är hemma eller inte. En riktigt motiverad tjuv kan när som helst smyga sig in i din fastighet för att leta efter plånböcker, bilnycklar eller mobiltelefoner. Undvik därför att lägga dessa föremål i jackfickor eller handväskor som hänger nära ytterdörren.

Altandörren är oftast tjuvens primära måltavla så kontrollera skicket på samtliga ytterdörrar och om de behöver förstärkas. Detta behöver inte bli en kostsam historia varpå vanliga låsbleck och några skruvar kan göra stor skillnad. Likaså kan du montera en låskedja på insidan av ytterdörren vilket försvårar för inbrottstjuven att snabbt bryta sig in i bostaden. Även om kedjan inte är en större match mot en bultsax så ska man komma ihåg att en inkräktare tävlar mot klockan och vill inte föra en massa oväsen i onödan.

När det gäller dina fönster så har för vana att alltid stänga dem när du lämnar bostaden - även om det bara är för en kort stund. Tänk också på vad andra kan se via dina fönster och kom ihåg att tillfället ibland gör tjuven. Undvik därför att lämna dina värdesaker synligt.

Har du dessutom fönster som öppnas inåt och vill vara riktigt fiffig så kan du skruva fast nedfällbara bläck ovanför fönsterkarmen och på så sätt fixera rutan. Även om tjuven slår in fönstret och öppnar låshaspen kan han eller hon inte öppna upp fönsterramen utan att riskera att skära sig. Vilket lämnar fina dna-spår till polisens tekniker.

Märk och fotografera din egendom
Det är alltid en god idé att märka upp och fotografera sin egendom utfall något skulle bli stulet. På så viss kan polisen lättare härleda föremålen tillbaka till dig om de anträffas hemma hos en buse. Förvara, om möjligt, fotografierna i ett bankfack.

Att tänka på vid inbrott
Om du ändå skulle bli utsatt för inbrott så tänk på att förvara smycken och pengar på ett svåråtkomligt ställe. Förhoppningvis har tjuven inte hittat gömstället och i bästa fall lämnat bostaden tomhänt. Ring Polisen via 114 14 och anmäl händelsen via deras kontaktcenter (PKC). Undvik även att städa upp brottsplatsen innan en polispatrull har gett dig klartecken för detta.

Eftersom Polisen har för avsikt att undersöka och utreda inbrottsjuvens tillvägagångssätt samt eftersöka säkringsbara spår så bör du inte röra någonting. Ha i åtanke att ju mer du klampar runt och städar ju större chans har gärningsmannen att komma undan.

Klart slut.
/Admin

Conrad - kamera-attrapp
Säkerhetbutiken - kamera-attrapp
Clas Ohlson - larm- och varningsskyltar
Clas Ohlson - kamera-attrapp
Biltema - larmdekal
Biltema - kamera-attrapp