1/21/2014

15 SÄTT ATT UNDVIKA FARLIGA SITUATIONER

Att människor blir överfallna, hotade, rånade, misshandlade och våldtagna hör tyvärr inte till ovanligheterna och kan drabba var och en av oss på ett ögonblick. Hur kan du då bättre skydda dig själv från dessa farliga situationer? Jag menar att det finns flera sätt att göra detta på.

1. Uppträd självsäkert. En våldsverkare letar alltid efter ett offer som ser osäker och svag ut. Möt alltid människor med blicken och ha god kroppshållning. Sannolikt undviker förövaren dig.

2. Höj rösten om någon misstänksam person närmar sig eller förföljer dig. Skrik exempelvis "försvinn" eller "backa".

3. Skrik allt vad du orkar om du hamnar i en farlig situation. Ju mer du låter ju större uppmärksamhet drar du till dig. Sannolikt tar våldsverkaren till flykt och lämnar platsen.

4. Undvik att gå hem ensam på kvällen/natten. En våldsverkare föredrar oftast att utföra sina brott i skydd av mörker och utan vittnen. Om du har långt hår så sätt upp den i en knut. På så sätt blir det svårare för förövaren att dra dig i håret.

5. Undvik genvägar genom mörka parker och gränder. Om du skulle bli överfallen är risken mycket mindre att någon annan ser eller hör dig. Ta hellre den längre och mer upplysta vägen.

6. När du går längs en väg - gå alltid mot trafiken så att ingen kan köra upp bakom dig och dra in dig i bilen.

7. Håll alltid ögonen öppna på skuggor som kan avslöja en person som gömmer sig i väntan på att hoppa fram och attackera dig.

8. Kriminella personer håller ofta till på kommunala transportmedel med syfte att exempelvis stjäla en väska eller rycka av ett guldhalsband innan de hoppar av fordonet. Sitt därför inte nära utgången.

9. Ha alltid med dig mobiltelefonen, tillse att batteriet är uppladdat och ha pengar till en taxi. Du vill kanske slippa att gå igenom skumma kvarter eller mörka gränder.

10. Om du lyssnar på musik - undvik att plugga in hörlurar i båda öronen. Annars är risken stor att du inte märker en potentiell våldsverkare i din omgivning.

11. Undvik att bära för mycket packning eller synliga smycken. Du blir mer uppseendeväckande och sårbar för en våldsverkare som vill stjäla det du bär med dig.

12. Tillse att alltid ha din plånbok och nycklar separerade. Om en ficktjuv eller annan våldsverkare lyckas stjäla både nycklarna och ditt id- eller bankkort ska du genast byta låsen på din bostad.

13. Var uppmärksam på din omgivning och då speciellt vid bankomater. En potentiell rånare kan enkelt komma upp bakom dig när du gör ett kontantuttag. Ha därför alltid god koll bakåt och ta endast ut så mycket kontanter som du verkligen behöver.

14. Ta aldrig fram din plånbok om en okänd person ber om lite växel eller om du har för avsikt att ge en tiggare på gatan lite pengar. Ha istället lite växelpengar i jackfickan som du kan ge bort.

15. Attack kan ibland vara bästa försvaret. Sparka, bit och slå om våldsverkaren inte är beväpnad. 

Övriga tips:
• Om någon sätter en kniv mot din strupe - lyssna och gör som han/hon säger! Skulle personen skära av halspulsådern så är du medvetslös inom åtta sekunder och död kort därefter. Kom ihåg att många kriminella individer är påverkade av narkotika och uppträder hänsynslöst och utan ånger. Ingå därför aldrig i en väpnad konflikt över materiella saker som går att ersätta.

• Får du en dålig magkänsla så ta dig ifrån platsen. Lita alltid på din inre intuition.