1/08/2014

SAMHÄLLSKOLLAPS OCH ZOMBIES - TROLIGT?















Dagens filmindustri och tv-serier pumpar ut skräckblandad underhållning om jordens undergång, zombie apokalypser, prepping och konsten att överleva i vildmarken. Många hårdkokta preppers och författare menar bestämt att ett globalt samhällskollaps kan inträffa när som helst varpå städer kommer att raseras och brinna ner till grunden. Invånarna kommer att svälta ihjäl eller mördas av plundrare och total anarki kommer att råda - där lag och rätt är ett minne blott. 

Jadu, det låter inte alls trevligt och frågan kvarstår om detta skulle kunna hända i Sverige? Kan allting gå så käpprätt åt skogen eller är människors oro ogrundade och helt felaktiga? Har nyheter om krig, svält, terror, epidemier, zombie-droger och finanskriser skrämt upp oss helt i onödan?  

Chansen att du, dina vänner eller familj ska utsättas för en så stor nationell eller internationell katastrof är nog väldigt liten och skulle mer eller mindre innebära att världen föll i ett kärnvapenkrig eller liknande konflikt uppstod. Ingenting är dock hundra procent säkert och vi skulle enkelt kunna hamna i en väldigt negativ situation om Sverige får skörda misstagen av andra länders politiska agenda. Man ska inte glömma att svårigheter kan komma i olika skepnader och det gäller att vara hyfsat realistisk över vilka scenarion som är troligast. 

Sveriges regeringen har, som många andra demokratiska länder, noga uträknade åtgärdsplaner vid hastigt uppkomna krissituationer såsom naturkatastrofer, terrorattacker, upplopp osv. Detta betyder att samhällsordningen, beroende på varje enskilt fall, förhoppningsvis återhämtar sig efter en viss tid. 

Det är dock lätt att glömma hur globaliserade vi har blivit varpå världsfinanserna och utrikes konflikter kan ha stor inverkan på vårt sätt att leva och röra oss i världen. Ingenting är garanterat för framtiden och vi bör därför alltid vara vaksamma. Att helt förlita sig på samhällets omsorg är att leva i förnekelse över hur världen faktiskt ser ut idag. Glöm inte att tider kan komma då du, dina vänner och familj måste klara sig på egen hand. Även om det bara är för en kortare tid.

Kom därför ihåg att den mentala förberedelsen för oväntade katastrofscenarion alltid är en stor fördel om någonting händer. Oavsett om en finanskris, ett brott eller naturkatastrof drabbar dig så kan du hantera situationen bättre om du är mentalt förberedd, har nödvändiga kunskaper och är rätt utrustad.

Klart slut.
/Admin

Doomsday Preppers reklam - National Geographic Channel - Källa: YouTube