12/21/2013

ÖVERLEVNADSVERKTYG

En bra överlevnadskniv, multiverktyg, machete eller yxa bör alltid väljas med tanke och omsorg. Man bör alltid ha med sig verktyg som kan punktera, hugga och skära. Nedan följer några verktyg som jag rekommenderar och använder.
** OBS! Notera svensk lagstiftning gällande bärande av kniv på allmän plats. Se: Lag (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. **


KNIVAR
En överlevnadskniv kommer att vara det absolut viktigaste verktyget i din packning och du bör tänka på följande:

Knivbladet
Överlevnadsknivar tillverkas oftast i rostfritt stål eller kolstål vilket medför vissa skillnader. Rostfritt stål är som namnet antyder rostfritt och förstörs inte i första taget. Många menar dock att den här typen av knivar blir slöa väldigt fort. Kolstål däremot behåller sin skärpa längre men rostar desto fortare.

Bladets längd och tjocklek
Längden på knivbladet är viktigt och man ska undvika för små men även för stora knivar. En bra regel är att välja en kniv med en bladlängd mellan 11-25 cm. När det gäller tjockleken så varierar detta väldigt ofta. Givetvis ska man undvika knivar med för tunna och flexibla blad och satsa på mer robusta alternativ.



Handtaget
Det finns hundratals olika typer av handtag på överlevnadsknivar och mycket handlar om tycke och smak. Vissa är tillverkade av trä andra av gummi, plast, djurben eller kraton. En enkel regel är att undvika alla knivar med ihåliga handtag för förvaringsutrymmen. Man ska komma ihåg att knivbladet fortsätter in i handtaget vilket i dessa fall blir korta. Detta förminskar avsevärt knivens styrka och tålighet. Skulle man likaså tappa bort sin kniv så har man även tappat bort sakerna man förvarade i handtaget. Likaså bör man undvika knivar med kompass på handtaget. Det kanske ser taktiskt och coolt ut, men oftast förstör det greppet och gör det svårt att jobba med kniven. Kompassen riskerar även att gå sönder. Med andra ord - köp inte den här skiten bara för att det ser coolt ut. Satsa på kvalité och styrka snarare än utseende.



Knivslida
Knivslidan ska inte glömmas bort eftersom den dikterar hur du bär eller drar din kniv. Har man en större kniv är en ögla på knivslidans nedre kant att föredra. Då kan knivslidan fixeras mot låret med hjälp av ett snöre. Likaså bör en bra knivslida ha en ögla för att fästas mot bältet. Vissa modeller tillhandahåller även ett spänne som kan knäppas runt knivhandtaget, vilket är en fördel.

Hantering
Betrakta alltid din kniv på sådant sätt att du tar väl hand om den. Håll den ren och kasta den aldrig på hårda föremål eller på marken. Tillse även att olja in knivbladet om du inte har för avsikt att använda den under en längre tid.



ÖVERLEVNADSKNIVAR

KA-BAR
Modell: Short Black - Straight Edge - Short version
Typ: Military & Tactical
Stämpel: USA
Vikt: 172 g
Totallängd: 240 mm
Bladets längd: 135 mm

En amerikansk kniv som enligt tillverkaren passar både soldaten och jägaren. Bladet är svart för att undvika rostangrepp, är otroligt vass och har ett väldigt bekvämt handtag av kraton. Bladslidan är tillverkad i svart läder, är extremt slitstark och har såväl fästen för att fixera knivhandtaget som att fästas på bältet eller väskan. Ett mindre hål på bladslidans nedre del möjliggör, att med ett snöre, fixera kniven mot benet. Detta är en riktig slitvarg för allehanda uppgifter och finns i både ett kort och långt utförande. Det ska även noteras att knivbladet fortsätter längs med hela handtaget vilket ger kniven sin extra styrka. Risken att kniven går av på mitten är därmed är nästan obefintlig.

När jag införskaffade mig den här kniven så var jag väldigt nyfiken på dess hållbarhet och förmåga att brukas i skogen. Jag insåg snabbt att bladet var extremt vasst och att kniven snarare är anpassad för militärt syfte. Det är därmed ingen kniv som jag personligen känner mig bekväm att tälja med eller skulle vara mitt första val för att brukas i skogen.

I det här avseendet finns det säkerligen många som inte skulle hålla med mig och skulle bestämt hävda att kniven passar utmärkt för campare och friluftsmänniskor - men jag håller faktiskt inte med om detta. Visst, det är en kniv av riktigt bra kvalité och passar säkert många ändamål - men den saknar känslan av att vara en riktig brukskniv. Jag skulle snarare kategorisera den här kniven som ett stickvapen/stridskniv. Med andra ord en kniv för att försvara sig själv i extrema situationer som skulle betyda fara för liv och hälsa. Därav sitt militära ursprung.



MORA OF SWEDEN
Modell: Bushcraft Forest
Typ: Jakt & Fiske
Stämpel: Morakniv
Vikt: 142 g
Totallängd: 235 mm
Bladets längd: 111 mm

En svensk klassiker med en knivtradition som går över hundra år tillbaka. Detta är en otroligt stark kniv som lämpar sig för det mesta och är lätt att arbeta med. Bladet är tillverkat i rostfritt stål och har ett väldigt bekvämt handtag av grönt gummi. Bladslidan är tillverkad i grön hårdplast och har en flexibel plastögla för att fästas på bältet. Helt enkelt en tillförlitlig kniv som är fungerar i ur och skur.

Det här är verkligen en kniv i min smak och vad jag kallar en pålitlig brukskniv. Modellen finns att köpa i de flesta välsorterade byggvaruhus och känns såväl robust som pålitlig. Handtaget är bekvämt och knivens utförande gör att den är enkel att arbeta med. Med andra ord behöver man inte någon annan kniv om man väljer att införskaffa den här modellen.






































www.moraofsweden.se


HANDGJORD SVENSK VILDMARKSKNIV

Handgjorda knivar finns att köpa i de flesta välsorterade jakt- och fiskebutiker och kan variera i kostnader. Ofta beror priset på diverse utsmyckningar snarare än hållbarhet varpå skillnaderna i utförandet kan skilja en hel del. Likaså är oftast knivslidan tillverkad av läder, handsydda och dekorerad med mönster. Handtagen är regelmässigt tillverkade helt i trä eller av djurben och inga syntetiska material används.

Vad som är tämligen synonymt med den här typen av knivar är de relativt korta knivbladen, vilket gör att kniven är lätt att jobba med. Med andra ord är den här typen av knivar riktiga bruksknivar som oftast sitter bra handen och är ämnade för slöjd, jakt och fiske. Alltså inga militära stridsknivar.

Om man gillar norrländskt hantverk och önskar en kniv som passar för det mesta är den här typen av knivar ett bra val.

























MULTIVERKTYG & FICKKNIVAR

GERBER MULTI TOOL
Modell: Suspension Multi Plier
Typ: Survival
Vikt: 255 g
Totallängd: 152 mm (ihopfälld 90 mm)

Ett fantastiskt och prisvärt multiverktyg av hög kvalité som är väldigt lätt att använda. Samtliga komponenterna är låsbara i utfällt läge och verktygen/bladen är tillverkade i rostfritt stål. Handtaget är däremot tillverkat av det lätta och slitstarka materialet titan. Personligen är jag ingen fantast av multiverktyg men den här modellen imponerade.









SANRENMU
Modell: Gb-704
Stämpel: 704
Typ: Folding Pocket Knife
Vikt: 67 g
Totallängd: 162 mm
Bladets längd: 62,5 mm

En riktigt fin fickkniv med stadig konstruktion samt raka och tydliga linjer. Den övergripande kvalitén är fantastisk, handtaget ligger bekvämt i handen och kan enkelt fästas i klädseln med en metall clip på slidans ena sida. Kniven slår ut blixtsnabbt varpå handtaget har en svart och lätt räfflad yta. Knivbladet är fint slipad, glappar inte och har en extra förstärkning i spetsen.  I det stora hela är detta en riktigt bra kniv till ett bra pris. Rekommenderas varmt!
























www.sanrenmu.com


VICTORINOX HUNTSMAN (Camouflage)
Modell: Huntsman
Typ: Folding Pocket Knife/multi tool
Totallängd: 91 mm
























PARANG
Parang kommer ursprungligen från Malaysia och Indionesien och påminner om en klassisk machete med en synbar böjning på bladet. Detta är ett otroligt bra komplement till din överlevnadskniv och fördelen med den här typen av böjda blad är att handen/knogarna är skyddade vid slag. Man ska dock komma ihåg att en parang inte är en yxa utan lämpar sig bäst för att hugga sly och buskar med.


GERBER
Modell: Bear Grylls - Parang
Stämpel: Gerber
Typ: Machete
Vikt: 550 g
Totallängd: 495 mm
Bladets längd: 343 mm

Bear Grylls Parang är en modern version av en äldre typ av djungel-machete. Vikten är fenomenalt bra med ett bekvämt grepp av gummi och ett tungt vasst blad av kolstål. En bladslida av nylon medföljer och kan lätt fästas i bältet eller ryggsäcken. Man ska dock komma ihåg att detta redskap inte lämpar sig för att hugga ner mindre träd varpå en reguljär fritidsyxa är att tillgå. Fungerar, trots designens exotiska ursprung, väldigt bra i den skandinaviska skogsmiljön - om den används på rätt sätt.







Bear Grylls demonstrerar sin Parang - Källa: YouTube



YXA
En riktigt bra yxa kan hålla i en livstid och oftast är det priset som avgör vilken kvalité man får. I överlag kan man dock hitta bra kvalitetsyxor i de flesta frilufs- och järnhandlar. 

Handtaget
Materialet på handtaget kan variera och vara tillverkade i såväl trä, metall eller fiberglas. Ett lätt böjligt handtag ger yxan en bra balans varpå man även bör fundera på längden. Att äga såväl en handyxa som en fullstor yxa är dock att föredra. Fördelen med en handyxa är att den enkelt kan packas ner i ryggsäcken och transporteras utan större besvär.

Eggen
En riktigt bra och vass egg tillverkas av en enda solid stålbit som är fixerat i handtaget.


HUSQVARNA
Modell: Fritidsyxa
Stämpel: Made in Sweden
Typ: Handyxa

Husqvarnas fritidsyxa är en mindre modell som smidigt får plats i en ryggsäck. Den passar alldeles utmärkt för vedhuggning men kan även användas som hammare. Det böjliga handtaget ger användaren ett stadigt grepp. Huvudet är fäst vid skaftet med både träkil och en stålkil. Eggskydd i läder medföljer.

www.husqvarna.com


Max Fuchs (M F H) Int. Comp.
Modell: Fritidsyxa - Deluxe fiberglas yxa
Stämpel: Made in Germany
Typ: Handyxa
Vikt: 1050 g
Totallängd: 370 mm

En riktigt bra och prisvärd handyxa med ett ergonomiskt handtag av glasfiber och bekvämt gummihandtag. Yxan passar alldeles utmärkt för vedhuggning men kan även användas som hammare.

Det här är en handyxa som jag primärt har nerpackad i min bug-out bag. Det korta formatet möjliggör att den inte tar någon större plats i ryggsäcken och vikten är relativt lätt. Dessvärre har jag märkt att yxan blir slö relativt fort varpå man måste slipa eggen med jämna mellanrum. Eggskydd i konstläder medföljer.