12/23/2013

ELD


Förmågan att kunna göra upp och bibehålla en eld är en otroligt viktig förutsättning för överlevnad. Lika viktig som att finna skydd och vatten. Elden har varit en vital del av människans historia och sedan tidens begynnelse gett oss värme men även ljus och en känsla av trygghet. 

Värmen kokar maten, renar vattnet, torkar kläder, jagar bort insekter och hjälper dig att tillverka verktyg. Elden ger även möjligheten att skapa röksignaler för räddning. Därför är en tändare, vattenskyddade tändstickor eller tändstål livsviktiga för varje person som befinner sig i en nödsituation.


GRUNDLÄGGANDE FÖR ELD
Varje eld kräver tre element: värme, syre och bränsle. Om något av dessa saknas kommer det inte att brinna. Betrakta även din omgivning noga och placera din brasa på en så vindstilla plats som möjligt.


FNÖSKE OCH BRÄNSLE
En eld behöver fnöske eller någon form av bränsle för att brinna. Man kan oftast hitta brännbart material överallt annars kan man ta mindre tygbitar från sina kläder. Exempelvis fodret i insidan av jackfickan.

Det är viktigt att fnösket/materialet är torrt och luftigt för att antända. Om fnösket/materialet är hårt packat kommer elden inte få lika mycket syre och därmed inte kunna brinna lika lätt. Därför är det grundläggande för varje brasa att först antända mindre beståndsdelar för att senare lägga på större bitar.

Olika typer av lättantändligt material:
• torrt eller ruttet trä
• träbark (speciellt ifrån björk)
• torrt gräs eller mossa
• bomull (tamponger)
• stålull
• papper
• tygbitar
• restmaterialet ifrån termiter
• torr avföring från vilda djur (generar en rökfri eld)
• krutet i en gevärskula
• drivmedel eller tändvätska
• vårservetter - 70 % alkohol
• insektsprej
• olja



ELD UTAN TÄNDSTICKOR
Bristen av en tändare eller tändstickor behöver inte betyda att möjligheten att göra upp en eld är utesluten. Det finns många olika metoder:

Elddon med flinta
Ett eldstål är ett smitt kolstål som man slår mot en flinta eller kvarts för att skapa gnistor. Har man en kniv av kolstål kan detta användas som verktyg genom att man slår med knivsryggen mot flintan.

Stålull och batteri
Stålull kan lätt börja brinna om man placerar ett 9-volt batteri (fyrkantigt batteri) mot dess yta. Om batteriets minus och plus poler samtidigt pressas mot stålullen börjar materialet genast att glöda.

Tändstål med magnesiumladdning
Tändstålet fungerar genom att man drar en skarp stålkant, som bladryggen på en kniv, mot den legerade staven. Gnistor uppstår och du kan göra upp en eld.



Brännglas och reflektorn från en ficklampa
En genomskinlig lins som finns att finna på ett förstoringsglas, kikare, glasögonen kan användas för att rikta solens varma strålar mot ett brännbart material. Värmen ökar ju mer man fokuserar solstrålarna till en enda liten lysande punkt. Samma resultat kan uppnås med reflektorn från en vanlig ficklampa. Skillnaden är att man placerar det brännbara materialet där glödlampan tidigare suttit. Därefter centrerar man solljuset i tratten tills det börjar glöda.


BYGG EN BARRIÄR RUNT ELDEN
Det är viktigt att alltid ha god kontroll över elden så att den inte sprider sig. Detta gäller speciellt på sommaren då marken kan vara extra varm och torr.

Ett effektivt och mest klassiska sätt för god kontroll av sin brasa är att först rensa bort all skräp på marken och därefter lägga ner sitt brännbara material på området som ska brinna. Därefter bygger man en omringande barrirär av material som inte kan antända och därmed hindrar elden från att sprida sig. Exempel på sådan barriär kan byggas av stenar, tegel eller metall. Undvik dock alltid att placera blött material runt elden. Dessa kan explodera eller spricka av värmen.

En annan fördel med detta tillvägagångssätt är att barriären hettas upp och blir en värmekälla som kan användas för att snabbt värma eller koka upp vatten, laga mat eller torka fuktigt material som ska användas som bränsle. Likaså skyddar barriären elden från att slockna när det blåser.

En annan tanke som man bör fundera på är om man vill synas eller hålla låg profil. Elden och röken kan uppfattas på långt håll och ju större brasa ju större synlighet.


GÖRA UPP ELD PÅ BLÖT MARK
Om du befinner dig på en plats som är fuktig eller översnöad blir det genast mycket svårare att tända en brasa. En god idé är att bygga en egen plattform en bit ovan marken. Materialet är oväsentligt men bör givetvis vara torrare än marken. En variant är att lägga tjockare trädgrenar på rad för att på så vis skapa en barrirär mellan elden och marken. När elden väl har startat kommer marken under att sakta men säkert torka upp.

Är marken riktigt blöt och geggig kan du bygga en upphöjd plattform av exempelvis trädgrenar. Lägg därefter flera centimeter jord på plattformen och tänd sedan elden ovanpå. På detta sätt kommer brasan att placeras en bit ovan den blöta marken.


GÖRA UPP EN ELD I BLÅSIGT VÄDER
Om du befinner dig på en extremt blåsig plats bör du försöka gräva en grop och därefter göra upp elden i gropen. Hålet skapar en vindstilla miljö vilket underlättar avsevärt. Ett annat sätt är att bygga en relativt hög barrirär runt om elden. Använd exempelvis större stenar.


VATTENTÄTA TÄNDSTICKOR
Tändstickor är ett enkelt och snabbt sätt att tända en brasa och lätt att ta med sig i fickan eller packningen. Faran är bara att de kan bli blöta eller fuktiga. Riv förslagsvis av antändningsremsan från tändsticksasken och lägg den tillsammans med tändstickorna i en vattentät behållare. Kom ihåg att tändstickor knappt väger någonting så packa med så många du kan.

Att hälla stearin på tändstickornas antändningsyta är vidare ett enkelt och billigt sätt att göra dem vattentäta. Skrapa endast bort stearinet före användning.



TA MED ETT STEARIN - ELLER VÄRMELJUS
Ta alltid med dig ett stearin- eller värmeljus om du ska ut i skogen eller sådan plats som kräver att du gör upp en eld. Istället för att slösa flera tändstickor eller gasen i cigarettändaren tänder du snabbt ljuset som du sedan kan använda för att göra upp en eld. Släck därefter ljuset och spara det i packningen.