10/10/2014

ÅTERINFÖR VÄRNPLIKTEN




















När Berlinmuren föll, Sovjetunionen kollapsade, Warzawapakten upplöstes och det kalla kriget var slut verkade Sverige pusta ut. Ryssland var bankrutt och vår gamle fiende i öst var inte längre något hot. Därmed var nedrustningen i Sverige ett reellt faktum och så har det fortsatt de senaste tjugofem åren. 

I maj 2009 tog riksdagen det slutgiltiga beslutet att helt avskaffa den allmänna värnplikten. Vårt svenska invasionsförsvar skrotades och ersattes istället av ett litet insatsförsvar. Många ansåg nog att beslutet var väl genomtänkt eftersom försvaret kostade staten en massa ”onödiga” pengar. Det fanns ju ingen direkt hotbild att tala om, eller?

Vad många dock inte känner till att riksdagsbeslutet även bestod i det faktum att värnplikten skulle kunna aktiveras igen om det uppstod ett nytt och verkligt militärt hot mot Sverige. Hallå! Ryssen invaderar Ukraina, står nu vid vår egen tröskel, rustar upp som aldrig förr och nu är det dags för Sverige att vakna upp ur sin långa törnrosasömn! Gång på gång kränker ryska jaktflyg svenskt territorium och frågan är bara när våra vatten får oväntat besök.

Förstå mig rätt. Jag är ingen förespråkare för krig eller väpnade konflikter men vi som nation måste börja anpassa oss till omvärlden. Det säkerhetspolitiska läget ser numera helt annorlunda ut och vi måste börja planera för vår framtid. Oavsett om vi vill eller inte. Vi måste helt enkelt inse allvaret som pågår runt omkring oss och börja agera.

Risken för ett invasionskrig från Ryssland må i nuläget vara väldigt liten men förutsättningarna är väldigt stora för militära maktdemonstrationer med politiska påtryckningar. Utan ett starkt försvar kan endast Sverige hoppas på omvärldens välvilja och frågan är om vi vill ha det så. För mig känns det både otryggt och dumt. Man ska även komma ihåg att Lissabonsfördragets solidaritetsförklaring endast gör gällande att andra länder ska hjälpa oss om vi har en egen militär förmåga att hjälpa andra.

Återinför värnplikten
Jag tror bestämt att det är dags att införa värnplikten igen och inte bara för att Ryssland uppträder aggressivt utan för att hela världen verkar rusta för tuffare tider. Den allmänna värnplikten skulle även göra gott för våra unga pojkar och flickor som fyllt 18 år. Min åsikt är att militären kan vara ett väldigt positivt inslag i livet för vilket individen får lära sig disciplin, jobba i ett team, lyda order och att ta eget ansvar. Något som många ungdomar aldrig fått möjligheten att lära sig – varken hemma eller i skolan. Likaså tror jag att värnplikten vore positivt för ännu bättre integration för ungdomar med invandrarbakgrund, vilket skulle skapa en större känsla av tillhörighet. Man ska inte heller glömma att militären också ger den unga individen en god mental förberedelse för arbetslivet som idag ställer tuffa och hårda krav.

I det stora hela hoppas jag att våra politiker börjar se vårt försvar som en tillgång istället för en utgift. En tillgång som bidrar till att skapa trygghet och stabilitet i vårt samhälle.

Klart slut!
/Admin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar