12/21/2013

OM SURVIVOR: SWEDEN




















Survivor: Sweden är en fristående privat blogg som främst behandlar ämnet överlevnad vid nödsituationer och riktar sig till personer med ett intresse för såväl friluftsliv som grundläggande överlevnadstekniker, mental träning och utrustning.

Bloggen har endast ett syfte: att dela med sig av information och hjälpa läsaren att förbereda sig för oväntade nödsituationer och på så sätt kunna skapa bästa tänkbara förutsättningar. Förutsättningar som inte behöver vara komplicerade men däremot strukturerade. Likaså 


JAG BOR I TRYGGA SVERIGE - ELLER?
Lika självklart som att du sätter upp en brandvarnare i din bostad så finns det flera andra oväntade situationer som kan uppstå och därmed försätta dig, din familj eller vänner i ett sårbart och utsatt läge.



Naturkatastrofer, bränder, trafikolyckor, längre strömavbrott, upplopp mot rättsväsendet, krig, plundring, finanskriser, ekonomisk kollaps, attack mot hemmet, våldsattacker, att förlora arbetet, gå vilse i skogen är bara några exempel på situationer som kan drabba var och en på ett ögonblick. Vad gör du då?

Likaså ska man inte glömma den alltmer utökade globaliseringen som varje dag genomsyrar vår vardag. Ett faktum där omständigheter och konflikter i andra länder med lätthet kan påverka Sverige på ett negativt och omedelbart sätt. Vad gör du då?

Personligen upplever jag att många människor uttrycker en oro för framtiden och bär på en känsla av att omvälvande händelser kommer att hända i vårt samhälle. Man fruktar för en ekonomisk kollaps, storskaligt krig i Mellan Östern eller något annat scenario som bär med sig tunga och svåra konsekvenser. Samtidigt ser vi hur samhället blir allt råare och kallare och där kriminalitet och klyftorna mellan samhällsklasserna växer. Men trots detta verkar den gemene svensken leva i en förnekelse kring detta och förutsätter att livet kommer att vara som det alltid har varit. Man verkar inte riktigt tro på att saker och ting kan förändras på ett ögonblick eller att dramatiska förändringar faktiskt sker i världen varje dag. Samhället är sårbart och det behövs inte mycket för att vår nuvarande välfärd ska rubbas eller utmanas av omvärldens stormakter.

Sanningen kan dock vara så radikal att misslyckanden i ett katastrofscenario kan betyda din eller andras död. Omständigheterna bjuder inte alltid på en andra chans och i en extrem händelse kommer situationen att kräva din yttersta prestation.

Jag tycker därför att varje enskild person ska ställa sig dessa grundläggande frågor och börja fundera på hur denne skulle agera vid en uppkommen nödsituation. Att därmed vara bättre utrustad och mentalt förberedd kommer i långa loppet att skapa såväl trygghet som framgång vid en oväntad händelse. 

Jag kommer med jämna mellanrum publicera ny och väsentlig information.
Lämna gärna en kommentar och tack för besöket.


/Moderator Survivor: Sweden

* Survivor: Sweden representerar inga politiska partier eller trosuppfattningar. Detta är en blogg som värnar om demokrati, tryck- och yttrandefrihet samt människors lika värde. *

2 kommentarer: