12/24/2013

MAT

SKAPA ETT MATFÖRRÅD
Ett matförråd i hemmet är ett bra och effektivt sätt att trygga matförsörjningen under en viss tid. Tillse att hitta ett bra utrymme som du lätt kan komma åt och som kan husera all den mat som ska lagras. När du väl hittat en plats som skulle passa ska du kontrollera följande:

Temperaturen i rummet
Idealtemperaturen för ditt matförråd är 18 grader eller under.

Fukt
Ett fuktigt utrymme kommer att förstöra matförrådet tämligen snabbt. Undvik därför att placera maten i badrummet, i köket eller i närheten av vatten.

Soljus
Undvik att ställa maten i soljus. Försök istället att hitta ett mörkt utrymme såsom ett skafferi, en garderob, på vinden eller i ett källarrum utan fönster.

Tillräckligt med plats
Beroende på om du bor ensam eller om det är flera personer i hushållet så kommer detta att diktera storleken på matförrådet. Fundera på hur mycket mat du/ni köper i veckan och hur mycket plats det tar. Beräkna det på flera veckor så förstår du nog att maten kommer att ta en hel del plats. 

Skydda matförrådet
Det är viktigt att du inte skyltar eller berättar för omgivningen om ditt gedigna matförråd. Om en katastrofsituation skulle uppstå kommer utomstående att be om eller i värsta fall försöka stjäla din mat. Se till att skydda maten och håll förrådet hemligt.


UNDVIK MISSTAGEN
Det är lätt att begå misstag när man skapar ett matförråd. Tänk därför på följande:

• skriv en inköpslista på vad du behöver och inventera vad du redan har.

• köp inte samma saker utan försök att variera kosten.

• köp inte stora volymer mat som du inte har testat eller tycker om.

• köp inte stora volymer mat bara för att det är billigt. Du ska tycka om maten.

• glöm inte kryddorna.

• undvik att köpa råvaror som är svåra att tillaga utan el- eller köksverktyg.

• köp inte en massa konserverad eller frystorkad mat som du sedan glömmer bort. Att skyffla in maten i en låda eller förrådet gör dig inte förberedd. Tänk på ordningen och placeringen.

• rotera maten så att varorna med kortast bäst före datum inte hamnar längst bak och blir dålig.

• om du lagar och konserverar egen mat så är en etikett med ett bäst före datum viktigt. Annars vet du inte om maten hunnit bli dålig och därmed inte bör förtäras. Risken är också stor att du slänger ätbar mat.

• lägg maten i behållare som håller skadedjuren borta. Undvik kartonger.

• låt inte dina mat stå i fuktiga eller varma miljöer.

• tillse att alltid ha en burköppnare med dig. Annan köksutrustning som inte behöver el är att föredra.


MATLAGNING
Alla som brukar campa i skogen vet att matlagning i vildmarken skiljer sig från att stå hemma vid spisen. För det första finns det ingen elektricitet vilket betyder att du antingen måste använda ett gasolkök eller göra upp en eld. Har man ingen erfarenhet av detta kan saken upplevas som invecklad och svår. Tänk därför på följande:

• När du kokar mat ska du alltid lägga på ett lock på kastrullen/behållaren. Detta gör att maten kokar klart fortare och behåller safterna.

• Lite salt i vattnet påskyndar kokning av ägg. Saltet påvisar även om ägget är ätbart eller inte. Ägg som inte flyter ska kastas bort och undvikas. Likaså blir ägget lättare att skala om det kokats i saltat vatten.

• Rengör kastruller och stekpannan medan de ännu är varma. Detta medför att matresterna lossnar mycket lättare. Använd annars uppkokat vatten och häll över köksredskapen.